10 OUTDOOR SLAAPTIPS

Meer comfortabele slaapzak nachten met deze 10 waardevolle slaap tips

De Slaapzak en slaapmat

Slapen in de frisse buitenlucht is heerlijk. Ik ben ervan overtuigd dat we buiten beter en rustiger slapen. Maar uiteraard is warmte belangrijk. Een goede slaapmat en slaapzak is daarom onmisbaar.

Je leest meer over soorten slaapmatten en slaapzakken in mijn uitrusting 101 artikel.

De 10 Slaap Tips

  1. Warm de slaapzak in

Het is vaak een mis gedachte dat de slaapzak jou opwarmt, maar jij bent de warmtebron. Zorg dan ook dat je warm en goed ‘doorbloed’ de slaapzak in kruipt. Wandel een stukje of beweeg voordat je de slaapzak inkruipt. Voorkom echter dat je gaat zweten.

2. Frisse lucht

Je slaapt het best als je frisse lucht inademt. Zet de ventilatie luiken van je tent open en zet de rits van de binnentent op een kiertje. Voorkom dat je in en uit ademt in de slaapzak zelf. Het voelt wellicht lekker warm, maar doordat je minder zuurstof inademt, slaap je minder goed.

3. Thermokleding of liner

Normaliter kun je in de slaapzak slapen in je onderbroek. Als het toch frisser voelt, kun je een thermo trui en/of broek aantrekken en je sokken. Je kunt ook een lakenzak (liner) gebruiken voor extra isolatie.

Soms voelt het kouder door de luchtvochtigheid. Als je al een laag thermokleding aan hebt, maar het nog steeds fris aanvoelt, maak dan bewegingen met je armen en benen in de slaapzak om warmte te genereren.

4. Comfort voor je hoofd

Als je maar af en toe buiten slaapt, dan kun je prima van kledinglagen een kussen maken. Maar ga je vaker op pad, maak je zelf dan blij met een opblaasbaar hoofdkussentje. Het is heel compact, weegt echt bijna niets en het slaapt stukken beter. Nu we het toch over het hoofd hebben, draag ook een muts voor meer warmte en comfort.

5. Geluiden

Natuurgeluiden zoals regendruppels op de tent zijn gezellig en ontspannend. Ook van het geluid van een kabbelende beek is heerlijk. Maar harde geluiden van de wind die de hele nacht langs je tent raast of een wild stromende rivier in de buurt kan je een slechte nacht bezorgen De oplossing? Oordopjes.

Ik gebruik zelf Alpine Sleepsoft. Met deze oordopjes verdwijnen harde geluiden op de achtergrond.

6. De avond snack

Je lichaam werkt harder in de buitenlucht, ook ‘s nachts. In de winter eet ik vaker nog een muesli of proteïnereep (het liefst een Snicker) voordat ik ga slapen. Daardoor val ik persoonlijk sneller in slaap. 

7. Warme kleding

Stop een trui, donsjas of andere kleding bij je voeteneinde. Dit is warmer voor je voeten en je hebt ‘s ochtends een lekkere voorverwarmde trui of jas.

8. Elektra

Leg je telefoon, hoofdlamp en andere elektra in je slaapzak. Batterijen en accu’s gaan sneller leeg in de koudere buiten temperaturen. Zet je telefoon tevens op flight mode of zet de “battery saver” aan. Je slaapt immers toch.

9. Een fles als kruik

Kook water en maak van je drinkfles een kruik. Op deze manier heb je een warmtebron voor in je slaapzak en kun je ‘s ochtends het water sneller aan de kook brengen. Let erop dat de fles niet te heet is en de dop goed is dichtgedraaid 😉

10. Warme voeten

Trek droge sokken aan ‘s nachts voor warmere voeten. Je behoud tevens warmere voeten door een kruik te gebruiken.

Extra tip:

Als je ‘s nachts merkt dat het kouder is in de slaapzak, maar dan met je benen en armen bewegingen in de slaapzak. Op deze manier genereer je warmte.

Het leukst is zelf het buiten slapen ervaren. Deze tips geven mij comfortabele nachten. Gebruik kwalitatieve slaapuitrusting en ervaar zelf of deze tips ook goed voor jou werken.

Translate »
Open chat
1
Stel je vraag via WhatsApp
Hi! Hoe kunnen we je helpen?