/********************************* change logo for fixed header (quick and easy way) **********************************/ .et-fixed-header #logo { content: url(/wp-content/uploads/2020/04/Logo_JJWS_700px.png); }

Persoonlijk vind ik de winter een heel tof seizoen. Het is tevens een seizoen om je goed warm te kleden. Niet alleen om het comfortabel warm te hebben, maar ook om onderkoeling te voorkomen.

Wat is onderkoeling?

Zoals je weet heeft ons lichaam een redelijk constante temperatuur. Als deze temperatuur daalt gaat het daarop reageren. Dat gebeurd op twee manieren. Een daarvan is het vernauwen van de bloedvaten in de benen en armen waardoor de bloedtoevoer naar de ledematen afneemt en bloedtoevoer toeneemt naar de vitale organen. Een gevolg daarvan is dat je handen kouder aanvoelen en er bleker uitzien. De andere manier is het trillen dat warmte veroorzaakt. Iedereen heeft wel eens met trillend of met ‘klappertanden’ buiten in de kou gestaan. Dat is al een teken van onderkoeling. Wanneer je naar binnen ging verdween het trillen vanzelf.

Onderkoeling herkennen

Onderkoeling kent drie stadia: Beginnend, gevorderd en kritiek. De symptomen voor beginnende onderkoeling zijn reeds beschreven: koude, bleke handen en trillen. Daarnaast zijn slachtoffers vermoeid en hebben ze een snelle hartslag en ademhaling.

Voorkomen

Je voorkomt onderkoeling door droog en warm te blijven. Buiten doe je dat door:

  • Het dragen van meerdere kledinglagen.
  • Het zorgen voor onderdak, bijv. een tent of tarp
  • Het meenemen van reservekleding. Stop ze in een drybag of vuilniszak om het droog te houden.
  • Het warmen bij een warmtebron zoals een kampvuur
  • In de winter draag ik tijdens het lopen meestal drie lagen. Ik trek een vierde laag aan wanneer ik stil sta. De lagen bestaan uit: een synthetisch t-shirt, fleece trui, donzen bodywarmer en regenjas.
    Als lagen voor mijn onderlichaam draag ik tijdens het lopen een trekking broek. In de avond trek ik bij lage temperaturen nog een thermobroek aan. Bij veel neerslag trek ik ook nog mijn regenbroek aan.
    Niet alleen kleding houd je droog en warm. Een onderdak zoals een tarp of tent beschermt je tegen wind en neerslag. Samen met de slaapzak en het matje houden deze je ‘s nachts warm.

    Zelfredzaamheid bij onderkoeling

    Bekijk mijn video wat je moet doen als je alleen en onderkoelt bent.


    Maak een Hypowrap

    Raakt iemand in je groep onderkoelt? Maak een hypowrap:

  • Leg een tarp of zeiltje op de grond
  • Blaas een matje op en leg deze op de tarp
  • Leg op het matje een slaapzak
  • Het slachtoffer kruipt in de slaapzak
  • Wikkel evt. nog een reddingsdeken om de slaapzak
  • Vouw de tarp over de slaapzak als een wrap.

    De wrap zorgt voor effectieve opwarming in een warme en droge omgeving.

    Conclusie: Ga voorbereid op pad en houd jezelf warm en droog. Heb je het koud? Wacht niet af maar zorg voor jezelf en doe er iets aan.

  • Translate ยป
    Open chat
    1
    Stel je vraag via WhatsApp
    Hi! Hoe kunnen we je helpen?